Z niedzielnej wyżerki, czyli makaron ze szpinakiem i serem
Makaron ze szpinakiem |
Tak jakoś w ostatnią niedzielę postanowiłem, że zrobię prosty, a smaczny i pożywny makaron ze szpinakiem.
Czego potrzebujemy?
- - oczywiście makaron, rurki mogą być - ile? Ile zjecie ;)
- - świeży szpinak (w sensie: liście, nie mrożony) - ile? Ok 300 gr,
- - ser miękki, może być feta, może być jakiś miękki ser kozi, jak kto lubi to i gorgonzola się nada,
- - suszone pomidory,
- - świeże koktajlowe (ja nie miałem i użyłem zwykłych),
- - parmezan, którego też nie miałem i użyłem po prostu żółtego sera,
- - 2 lub 3 ząbki czosnku,
- - bazylia,
- - oliwa z oliwek,
Jak to zrobić?
Jako zwykle u nas - bardzo prosto. Po kolei zatem:
- - na patelni rozgrzewamy oliwę i na niej lekko podsmażamy czosnek,
- - w międzyczasie gotujemy makaron,
- - do podsmażonego czosnku dodajemy suszone pomidory i szpinak oraz bazylię, podgrzewamy tyle, żeby szpinak stracił na objętości (w potrawie na zdjęciach trochę zbyt mocno "zredukowałem" szpinak, bywa...),
- - do tego wszystkiego wrzucamy ugotowany makaron,
- - mieszamy, podgrzewamy,
- - przygotowujemy wielkie talerze, nakładamy słuszne porcje (bo jak kto przebiegł 12km, to i pojeść musi ;), posypujemy pokruszoną fetą/kozim serem/gorgonzolą, dla dekoracji dodajemy pomidorki koktajlowe, posypujemy parmezanem i tyle
- - życzymy domownikom smacznego i zajadamy ze smakiem!
Makaron ze szpinakiem |
Jeżeli ktoś lubi bardziej na ostro to można oczywiście dodać pieprzu, czy innych przypraw, które lubicie. Danie szybkie i łatwe w przyrządzeniu, bezmięsne i bardzo smaczne.
2 komentarze
Ciekawie wygląda . Wstyd się przyznać ale w życiu szpinaku nie jadłem . Muszę kiedyś taki makaron zrobić .
OdpowiedzUsuńPolecam - prosto, szybko i smacznie. No chyba, że ktoś nie lubi szpinaku...
OdpowiedzUsuń