Pstrąg z piekarnika, pieczone ziemniaczki i kiszona kapusta
Pstrąg z piekarnika - składniki:
- ziemniaki surowe lub mrożone pokrojone w ćwiartki,
- pstrąg,
- kiszona kapusta,
- czosnek,
- masło klarowane,
- pieprz, sól, kminek, olej rzepakowy lub oliwa z oliwek lub olej lniany, sok z cytryny, inne przyprawy wg uznania.
Trochę mu głowa opadła... ale w sumie po pobycie w piekarniku każdemu by opadła. |
Pstrąg z piekarnika - przygotowanie:
Jak zwykle u nas - przygotowanie mistrzowsko proste i szybkie, jedziemy:- ziemniaki myjemy, kroimy, podgotowujemy, bądź wyjmujemy z worka zamrożone ;) - jeżeli używamy ziemniaków świeżych, to można je trochę “omaścić” przed pieczeniem, bądź to olejem, bądź masłem klarowanym, bądź też masełkiem czosnkowym z solą i pietruszką...
- pstrąga myjemy, do środka można włożyć nieco masła klarowanego, można natrzeć ulubionymi przyprawami - ja daję masło i czosnek,
- kapustę kiszoną kroimy drobno, ja dodaję różnie, czasem oleju rzepakowego, czasem lnianego - zależy, co jest akurat pod ręką, do tego pieprz, może być też posiekana natka pietruszki i obowiązkowo kminek ;)
- nagrzewamy piekarnik do ok 200 C, wkładamy blachę z ziemniaczkami i pstrągiem, czekamy, aż wszystko się upiecze (najczęściej ok. 20 min),
- wyjmujemy i jemy smaczne drugie danie.
2 komentarze
Mniam mniam
OdpowiedzUsuńJa niestety nie mam takich zdolności kulinarnych ale akurat jutro wyruszam na 3 dniowe Zwiedzanie Roztocza i tam jednym z głównych celów jest odwiedzenie starego młyna w którym podawane są ponoć przepyszne pstrągi z własnej hodowli .
Spróbuj koniecznie - pstrągi dobre są ;) A do tego dania powyżej nie trzeba specjalnych zdolności. To jego zaleta: robi się szybko i dobrze smakuje!
OdpowiedzUsuń