Pstrąg z piekarnika, pieczone ziemniaczki i kiszona kapusta

Pstrąg z piekarnika - składniki:

  • ziemniaki surowe lub mrożone pokrojone w ćwiartki,
  • pstrąg,
  • kiszona kapusta,
  • czosnek,
  • masło klarowane,
  • pieprz, sól, kminek, olej rzepakowy lub oliwa z oliwek lub olej lniany, sok z cytryny, inne przyprawy wg uznania.

Pstrąg z piekarnika
Trochę mu głowa opadła... ale w sumie po pobycie w piekarniku każdemu by opadła.

Pstrąg z piekarnika - przygotowanie:

Jak zwykle u nas - przygotowanie mistrzowsko proste i szybkie, jedziemy:
  • ziemniaki myjemy, kroimy, podgotowujemy, bądź wyjmujemy z worka zamrożone ;) - jeżeli używamy ziemniaków świeżych, to można je trochę “omaścić” przed pieczeniem, bądź to olejem, bądź masłem klarowanym, bądź też masełkiem czosnkowym z solą i pietruszką...
  • pstrąga myjemy, do środka można włożyć nieco masła klarowanego, można natrzeć ulubionymi przyprawami - ja daję masło i czosnek,
  • kapustę kiszoną kroimy drobno, ja dodaję różnie, czasem oleju rzepakowego, czasem lnianego - zależy, co jest akurat pod ręką, do tego pieprz, może być też posiekana natka pietruszki i obowiązkowo kminek ;)
  • nagrzewamy piekarnik do ok 200 C, wkładamy blachę z ziemniaczkami i pstrągiem, czekamy, aż wszystko się upiecze (najczęściej ok. 20 min),
  • wyjmujemy i jemy smaczne drugie danie.
Danie szybkie i łatwe w przygotowaniu. W miarę zdrowe: mamy tu wszak rybę, kiszoną kapustę i trochę węglowodanów z ziemniaków - raczej nic specjalnie szkodliwego. Polecamy i życzymy smacznego.


  • Podziel się:

To też może Cię zainteresować

2 komentarze

  1. Mniam mniam
    Ja niestety nie mam takich zdolności kulinarnych ale akurat jutro wyruszam na 3 dniowe Zwiedzanie Roztocza i tam jednym z głównych celów jest odwiedzenie starego młyna w którym podawane są ponoć przepyszne pstrągi z własnej hodowli .

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuj koniecznie - pstrągi dobre są ;) A do tego dania powyżej nie trzeba specjalnych zdolności. To jego zaleta: robi się szybko i dobrze smakuje!

    OdpowiedzUsuń