Pyszna zupa z soczewicy
Zacznijmy od początku, a na początku była zupa...
Zupa z soczewicy - składniki:
- soczewicę czerwoną,
- pomidory świeże lub w puszce,
- pomidory suszone,
- dwa, trzy ząbki czosnku,
- cebulę dymkę,
- olej lub oliwę lub co kto tam lubi.
Zupa z soczewicy - przygotowanie:
- Wszystkie składniki kroimy (cebulę w półplasterki, szczypior drobno, czosnek drobno lub przez praskę, pomidory wg uznania),
- soczewicę płuczemy w wodzie,
- w garnku, w którym gotować będziemy zupę rozgrzewamy olej,
- na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę, szczypior i czosnek - czekamy aż się cebula ładnie zeszkli, aż zacznie pachnieć...,
- następnie dodajemy przepłukaną soczewicę, mieszamy wszystko razem i chwilkę podgrzewamy,
- dalej wrzucamy pomidory, świeże lub z puszki i suszone,
- zalewamy wszystko wodą, mieszamy, dodajemy pieprzu i to w zasadzie tyle,
- czekamy, aż soczewica stanie się miękka, może się nawet rozgotować, a czerwona soczewica bardzo ładnie się rozgotowuje.
Zupa jest pyszna, rozgrzewająca i zawiesista. Poza tym jest zdrowa (soczewica jest źródłem witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi, zawiera także całkiem sporo białka) i nadaje się dla wegetarian, ponieważ nie ma w niej mięsa, nie jest także robiona na mięsnym wywarze. Odgrzana drugiego dnia smakuje jeszcze lepiej!
Najważniejsze: facet robi tę zupę w jakieś pół godziny.
2 komentarze
Soczewica często gości na moim stole, ale zupy nigdy nie robiłam. Ja bym do tego dodała grzanki. Mniam ;-)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można dodać grzanki. Ten przepis charakteryzuje się dużą dowolnością w doborze składników, a zupa i tak zawsze wychodzi pyszna!
Usuń