Pyszna zupa z soczewicy

Zacznijmy od początku, a na początku była zupa...

Zupa z soczewicy - składniki:

  • soczewicę czerwoną,
  • pomidory świeże lub w puszce,
  • pomidory suszone,
  • dwa, trzy ząbki czosnku,
  • cebulę dymkę,
  • olej lub oliwę lub co kto tam lubi.

Zupa z soczewicy - przygotowanie:

  • Wszystkie składniki kroimy (cebulę w półplasterki, szczypior drobno, czosnek drobno lub przez praskę, pomidory wg uznania),
  • soczewicę płuczemy w wodzie,
  • w garnku, w którym gotować będziemy zupę rozgrzewamy olej,
  • na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę, szczypior i czosnek - czekamy aż się cebula ładnie zeszkli, aż zacznie pachnieć...,
  • następnie dodajemy przepłukaną soczewicę, mieszamy wszystko razem i chwilkę podgrzewamy,
  • dalej wrzucamy pomidory, świeże lub z puszki i suszone,
  • zalewamy wszystko wodą, mieszamy, dodajemy pieprzu i to w zasadzie tyle,
  • czekamy, aż soczewica stanie się miękka, może się nawet rozgotować, a czerwona soczewica bardzo ładnie się rozgotowuje.
Dodatkowo wg uznania i potrzeb smakowych można do zupy dodać pokrojone papryczki piri-piri lub chili - pieprz kayeński. Przed samym podaniem można zupkę posypać startym żółtym serem lub dodać na wierzch kiełków (na zdjęciu są kiełki rzodkiewki) lub jednego i drugiego.

Zupa jest pyszna, rozgrzewająca i zawiesista. Poza tym jest zdrowa (soczewica jest źródłem witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi, zawiera także całkiem sporo białka) i nadaje się dla wegetarian, ponieważ nie ma w niej mięsa, nie jest także robiona na mięsnym wywarze. Odgrzana drugiego dnia smakuje jeszcze lepiej!

Najważniejsze: facet robi tę zupę w jakieś pół godziny.

Życzymy smacznego!

Pyszna zupa z soczewicy

  • Podziel się:

To też może Cię zainteresować

2 komentarze

  1. Soczewica często gości na moim stole, ale zupy nigdy nie robiłam. Ja bym do tego dodała grzanki. Mniam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej można dodać grzanki. Ten przepis charakteryzuje się dużą dowolnością w doborze składników, a zupa i tak zawsze wychodzi pyszna!

      Usuń